Výročie narodenia J. Záborského oslávi divadlo predstavením i výstavou

02.02.2012 Prešov

Prešov 2. februára (TASR) - V historickej budove prešovského Divadla Jonáša Záborského (DJZ) sa uskutoční v piatok 3. februára pri príležitosti 200. výročia narodenia tohto umelca premiéra frašky s názvom Podivuhodný skon sedliaka Škorca. Predstaveniu bude predchádzať otvorenie výstavy, ktorá dokumentuje herecké stvárnenie Záborského diel v slovenských profesionálnych divadlách.
Ako TASR informovala Martina Gerjaková z marketingového oddelenia DJZ, 3. februára uplynie 200 rokov od narodenia Jonáša Záborského. Jeho rodiskom je obec Záborie nachádzajúca sa neďaleko Martina.
V prípade premiéry nového predstavenia ide podľa Gerjakovej slov o vtipné, ako aj trpkasté ľudové divadlo s pesničkami. \"Ľudové preto, že je napísané pre pospolitý ľud, na ľudovú nôtu, s ľudovým humorom a ľudskou rečou o starostiach ľudu - o pijanstve, pijatike, pitke,\" poznamenala.
Dodala, že diváci môžu počas predstavenia zhliadnuť, ako sa v jednej obyčajnej krčme počas podivuhodnej noci udejú podivuhodné veci. \"Najmä, ak sa Anjel s Čertom stavia o to, kto získa dušu úbohého, no nepoučiteľného pijana, sedliaka Škorca.\"
Režisérom frašky, ktorá bude mať premiéru v Historickej budove divadla v piatok o 19.00 h, je Michal Náhlik. Dramaturgiu mala na starosti Miriam Kičiňová, hudbu Martin Husovský, scénu a kostýmy Soňa D. Mrázová a pohybovú spoluprácu Štefan Mucha.
V Podivuhodnom skone sedliaka Škorca sa predstavia herci Igor Kasala, Veronika Husovská, Michal Novodomský, Boris Srník, Valéria Fürješová, Zuzana Kúšiková, Ján Ivan, Peter Krivý, Ján Jakab, Elena Kušnierová, Svetlana Janišová, Filip Lenárth a Matej Lacko.
Spomínanú výstavu pripravil v Historickej budove DJZ Divadelný ústav Bratislava pod taktovkou Olega Dlouhého a Martina Timka. Výtvarné riešenie realizovala Viera Burešová. \"Vernisáž sa uskutoční v expozičnej miestnosti v piatok o 18.00 h,\" informovala Gerjaková s tým, že výstava bude pre verejnosť prístupná vždy hodinu pred predstavením, ako aj počas neho.
 

Vyberte región